Категория Военни:


Владимир Вазов

По време на Възраждането, а и след това, град Сопот е родно място на десетки български големци, които оставят своя отпечатък в историята ни. Сред тях безспорно са семейство Вазови. Днес ще споделим с Вас житейската история на един от членовете на това семейство, който поема по пътя на оръжието и отдава голямата част от живота си на военното дело.

Повече информация

Иван Колев

Иван Колев Колев е български офицер, генерал-лейтенант известен още като Бащата на българската конница. Името на ген. Иван Колев е изписано със златни букви в българската военна история и завинаги ще бъде почитано от признателните добруджанци.

Повече информация

Димитър Списаревски

Българската авиация оставя паметни страници в световната история, а едно от най-ярките имена в нея е това на Димитър Списаревски. Димитър Списаревски се ражда през 1916 година в Добрич и е кръстен на чичо си, загинал в Междусъюзническата война, убит от сърбите като парламентьор.

Повече информация

Стефан Тошев

Първородният син Стефан на Тошо и Анастасия Тошеви е роден на 18 декември 1859 г. в Стара Загора. Майка му Анастасия е сред първите български девойки, изпратени да учат в Одеса. След завръщането си през 1863 г. тя основава първото девическо училище в града.

Повече информация